Uczniowie z klasy 7a Julia Suszczyk, Kinga Panas, Marlena Fedoruk, Bartosz Rozmarynowski, Kacper Kopiel, Tomasz Sadowski wzięli udział w konkursie Bezglutenowa Biblioteka zorganizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią. Koordynatorami konkursu szkolnego była p. Dorota Sawicka – nauczyciel biologii i p. Renata Błach ze Szkolnej Biblioteki. Konkurs miał na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat celiakii i diety bezglutenowej poprzez bezpłatne udostępnienie książek na ten temat bibliotekom w całym kraju. Uczniowie wykonali jedno z trzech poniższych zadań konkursowych: napisanie wiersza składającego się z minimum 6 linijek o tematyce glutenu, celiakii, diety bezglutenowej, zrobienie zdjęcia na temat bezglutenowego odżywiania, przesłanie przepisu na wymyślone przez siebie danie bez glutenu.

Opracowała: Dorota Sawicka

Przepis na obiad bezglutenowy

Składniki:- 250 g makaronu COLORATA BEZGLUTENOWY- 1 cukinia średnia- 2 pomidory- 150 g sera  typu FETA sałatkowo-kanapkowy- oliwa z oliweksól, pieprz czarny mielony bezglutenowyNa początku w osolonej wodzie należy ugotować makaron (al dente). Pokroić cukinię w kostkę  i wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Gdy cukinia się zarumieni, dodajemy ugotowany makaron. Całość dusić ok. 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Makaron z cukinią wyłożyć na talerz dodać  pokrojone w plastry pomidory oraz pokruszy ser FETA.Opracował: Tomasz Sadowski

                                                                                     Owocowe spirale

Składniki:- 2 jajka- 6 łyżeczek mleka- pokrojone kawałki jabłka i banana- borówki- 2 łyżeczki tartego sera żółtego- 4 plastry szynki bezglutenowej- szczypta soli- masło lub olej kokosowy do smażeniaPrzygotuj owoce – borówki, jabłka, banany i pokrój. Ubij białka z solą, dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj mleko i wymieszaj. Na małej patelni rozpuść masło i usmaż na złoto dwa omlety. Rozłóż na nich owoce i zwiń w rulon, przekrój na pół i każdą połówkę owiń w plaster szynki, a następnie w folię spożywczą. Gdy rulony ostygną, wstaw je na godzinę do lodówki. Wyjmij, odwiń folię i pokrój rulony na plastry.Opracowała: Kinga Panas

Bezglutenowe placki bananowe

Produkty potrzebne do przygotowania potrawy:- mleko UHT – 200g (1 szklanka)- 1 jajo- płatki ryżowe – 10 łyżek- 2 banany- olej roślinny do smażeniaPrzygotowanie:Wszystko razem dokładnie zblendować. Wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron do zarumienienia. Smacznego!Opracował: Kacper Kopiel

Ryba z ziemniakami

Składniki:- sól- jajka- masło 20g- cały filet z dorsza- mleko 50ml- ziemniaki 1kg- świeże marchewkiKrok 1.Smażymy dorsza w jajku z przyprawami 5 minutKrok 2.Obieramy ziemniaki i gotujemy.Do ziemniaków dodajemy masło i dolewamy mleko, sólKrok 3.Obieramy marchewki i ścieramy na tarce, dodajemy cukier i sok z cytryny, dodajemy śmietanę i zmielony pieprzOpracował: Bartosz Rozmarynowski

Owies bezglutenowy

Jestem taki samotny,Jestem taki roztropny.Ziarenka sprawdzone,niczym niezanieczyszczone.Mąka, płatki owsiane dla brzuszka wskazane!Napisała: p. Dorota Sawicka