SPOTKANIE Z DIETETYKIEM
W poniedziałek 19.05.2025 r. w ramach „Tygodnia zdrowia” gościliśmy w naszej szkole panią dietetyk Kingę Stopę specjalistę żywienia. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie się i zdrowy styl życia. Uczniowie klas 1-7 oraz oddziały przedszkolne miały okazję poznać bądź przypomnieć sobie zasady prawidłowego odżywiania. W trakcie pogadanki pani dietetyk szczególną uwagę zwróciła na znaczenie zjadania śniadania przed przyjściem do szkoły, o czym nie wszyscy uczniowie pamiętają. Podkreślała również, jak istotne dla zdrowia jest spożywanie dobrze zbilansowanych pięciu posiłków dziennie. Dietetyk przekonywała, że bardzo ważną rolę w naszej diecie odgrywają warzywa i owoce, które powinny być składnikiem każdego posiłku. Omawiając talerz zdrowego odżywiania zwróciła uwagę na to, co i w jakich ilościach powinniśmy jeść, aby nasz organizm pozostał w dobrej kondycji. Dzieci dowiedziały się jak duże znaczenie ma picie wody oraz jakie szkody w naszym organizmie wyrządza nadmierne spożycie cukru. Ciekawa prelekcja połączona była z prezentacją talerza zdrowia i została przeprowadzone rozmowa na temat prawidłowego odżywiania się. Pani Kinga przeprowadziła dyskusję na temat zasad prawidłowego odżywiania. Omówiła też główne błędy w naszej diecie, które prowadzą nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do wielu chorób. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, jak ważną rolę w jadłospisie odgrywają dobrze skomponowane śniadanie, obiad i kolacja. Dzieci uzyskały również informacje na temat produktów jakich powinny unikać lub je ograniczać, by długo cieszyć się zdrowiem, witalnością i dobrym samopoczuciem. Uczniowie klas młodszych mieli Quiz o owocach i warzywach niecodziennych. Starsi uczniowie dowiedzieli się trochę więcej o tym jak wyglądać powinien posiłek po treningu, nawodnienie i zasadność stosowania izotoników, o napojach ZERO i spożywaniu Fast-food. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne podczas których uczniowie wykonali „zielony koktajl”. Dzieci chętnie degustowały. Podaję przepis: melon, banan, jabłko i garść szpinaku oraz trochę wody. Smacznego!