PROGRAM DLA SZKÓŁ - SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI DZIAŁAŃ EDUKACYJNYCH
W roku szkolnym 2023/2024 ,,Programem dla szkół” było objętych 139 uczniów z klas I-V. Wychowawcy realizowali zadania edukacyjne, które miały na celu zmianę nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenia udziału owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. Na zajęcia uczniowie przynosili ze swoich ogrodów owoce i warzywa, które były prezentowane w kącikach przyrodniczych. Poznały różnego rodzaju owoce i warzywa, ich smak, wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania do przygotowania zdrowych przekąsek. Na warsztatach kulinarnych wykonali kolorowe smakołyki – warzywne ludziki, zajączki i myszki z warzyw i jajek, zdrowe kanapki, sałatkę z tuńczyka oraz kisili kapustę. Poznali metody przechowywania owoców i warzyw, czyli suszenie, wędzenie, kwaszenie, fermentację i zamrożenie. Dowiedzieli się co to są produkty ekologiczne i jak je rozpoznać na podstawie filmiku edukacyjnego ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?" opracowanego przez Ministerstwo Rolnictwa. Na parapecie w klasie założyli hodowlę fasoli, ziół, a także posieli rzodkiewkę. Wykonali plakat promujące właściwe odżywianie i piramidy żywienia. Tworzyli prace plastyczne: Moje drugie śniadanie, Moje ulubione warzywa i owoce. Wykonane prace były prezentowane na tablicach szkolnych, miały promować właściwe odżywianie i zachęcić uczniów do spożywania zdrowego jedzenia. Rozmawiali na temat: Czy wiesz co jesz? oraz próbowała odpowiedzieć na pytanie: Skąd się wzięło drugie śniadanie i dlaczego jest najważniejszym posiłkiem dnia? Uczestniczyli w pogadankach przeprowadzonych przez wychowawców i pielęgniarkę szkolną, podczas których pogłębili swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, wiedzą jakie produkty szkodzą ich zdrowiu oraz których produktów powinno być jak najmniej w diecie, zdobyli informację na temat szkodliwości picia energetyków. Podczas zajęć układali jadłospis na cały dzień zgodnie z zasadami zdrowe go żywienia. Wykonali prezentację ,,Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?" Na podstawie której dowiedzieli się, że warzywa i owoce stanowią bombę witaminowo - mineralną, są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, wspomagają pracę układu trawiennego, dbają o dobry nastrój, chronią przed chorobami, pomagają w nauce i koncentracji. Podczas realizacji zagadnień nauczyciela korzystali z dostępnych materiałów edukacyjnych, filmików. Wykorzystywali zabawy dydaktyczne, quizy, piosenki i wiersz.
29 maja w szkole odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których przygotowano zdrowe śniadanie. W zajęciach uczestniczyli uczniowie z klas 0-III. Pod okiem nauczyciela i z pomocą rodziców zrobili zdrowe i kolorowe przekąski. Na stołach pojawiły się sałatki i szaszłyki owocowe, sałatki warzywne, koktajl truskawkowy, kolorowe kanapki z warzywami, lemoniada, owocowe rożki i zwierzątka owocowo- warzywne. Śniadanko było smaczne i zdrowe, bogate w witaminy. Dostarczyło dzieciom energii na cały dzień.
Wszystkie realizowane zadania uświadomiły dzieciom, że właściwe odżywianie i aktywność fizyczna warunkują prawidłowy rozwój człowieka.
Koordynator programu Małgorzata Rękas