,,PROGRAM DLA SZKÓŁ” REALIZACJA DZIAŁAŃ EDUKACYJNYCH

W roku szkolnym 2024/2025 nasza szkoła kolejny raz realizowała ,,Program dla szkół”. W przedsięwzięciu  brało udział 127 uczniów z klas I-V. Nauczyciele podejmowali różnorodne działania  edukacyjne, które miały na celu poszerzenie wiedzy uczniów na temat zdrowego  stylu życia oraz utrwalenie prawidłowych nawyków żywieniowych.
W trakcie zebrań z rodzicami odbyły się spotkania edukacyjne poświęcone realizacji projektu ,,Programu dla szkół”. Rodzice uczniów klas I zostali zapoznani z założeniami programu. Przeprowadzono prelekcję dla rodziców klas I-III na temat zasad  zdrowego odżywiania. Nauczyciele uświadamiali jakie negatywne skutki niesie za sobą niewłaściwe odżywianie. Zachęcali, aby dzieci przynosiły ulubione owoce i warzywa.
W klasach I-III były zorganizowane wystawy tematyczne: ,,Dary ogrodu i sadu” oraz ,,Kosz obfitości”. Uczniowie poznali  różnego rodzaju owoce i warzywa, ich smak, wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania do przygotowania zdrowych przekąsek. Wykorzystywali naturalne owoce i warzywa do inscenizacji wierszy i scenek rodzajowych.
Na warsztatach  poznali sposoby konserwowania żywności oraz wartości odżywcze i witaminowe kiszonej kapusty. Następnie według przepisu kisili kapustę. Przygotowali zdrowe przekąski i  z warzyw i owoców takie jak ,,Jesienne przyjęcie”, witaminową sałatkę owocową i kolorowe kanapki. Poznali metody przechowywania owoców i warzyw, czyli suszenie, wędzenie, kwaszenie, fermentację i zamrożenie. 
Wykonywali plakaty ,,Jem owoce i warzywa”, ,,Zdrowe nawyki żywieniowe”, ,,Piramidę żywienia”, pracę plastyczną ,,Martwa natura - Jabłko”,  ,,Zdrowy jadłospis”- ilustrowane menu. Wykonane prace były prezentowane  na tablicach szkolnych i klasowych, miały promować właściwe  odżywianie i zachęcić uczniów do spożywania zdrowego jedzenia. 
Odbyły się rozmowy z wychowawcami na temat zdrowych  i niezdrowych produktów  spożywczych i właściwego odżywiania.
W świetlicy szkolnej odbyły się pogadanki ,,Szlachetne zdrowie” dotyczące zdrowego stylu życia  wolnego od nałogów. Miała miejsce projekcja filmów edukacyjnych pt. ,,Śniadanie daje moc”, ,,Zdrowo jem”. Podczas zabaw edukacyjnych dzieci układały puzzle, rozwiązywały zagadki, krzyżówki dotyczące zdrowego odżywiania. Tworzyły plakaty promujące  zdrowy styl życia. Wykonały prace plastyczne: ,,Zdrowie na talerzu” i ,,Piramida zdrowia”. 
Podczas realizacji zagadnień nauczyciela korzystali z dostępnych materiałów edukacyjnych i filmików. Wykorzystywali zabawy dydaktyczne, quizy, piosenki i wiersz.
Oprócz zadań edukacyjnych realizowanych przez wychowawców  w szkole  odbyły się inne wydarzenia  promujące zdrowie.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw. W tym dniu w klasach 0-III został zorganizowany konkurs na klasową gazetkę ,,Ulubione warzywa i owoce”. 
Dzień Dyni. We wszystkich klasach były przeprowadzone rozmowy na temat jesiennych owoców i warzyw, a w szczególności niedocenianego warzywa jakim jest dynia. Uczniowie poznali wartości odżywcze dyni, potraw  oraz przekąsek jakie można z niej zrobić. We współpracy z rodzicami został zorganizowany kiermasz na którym wszyscy mogli spróbować ciast, ciasteczek, serników, muffinek oraz innych przysmaków, których głównym składnikiem była dynia.
 Dzieci z klas młodszych uczestniczyły w  przedstawieniu profilaktycznym związanym z racjonalnym odżywianiem i wpływem aktywności fizycznej na zdrowie - Jedz owoce, chrup warzywa, bo od tego sił przybywa! 
Spotkanie z dietetyki. Celem spotkania było zwrócenie uwagi na prawidłowe odżywianie się i zdrowy styl życia. Dietetyczka przekonywała, że bardzo ważną rolę w naszej diecie odgrywają warzywa i owoce, które powinny być składnikiem każdego posiłku. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne podczas których uczniowie wykonali „zielony koktajl”, a później go degustowali.
Pogadanka z pielęgniarkę szkolną  na temat negatywnych skutków spożywania cukru.
Konkurs kulinarny ,,Jem zdrowo” w klasach 0-VII.Uczestnicy mieli okazję zaprezentować swoje zdolności, przygotowując różnorodne, zdrowe i smaczne potrawy. Wszystkie dania wyglądały apetycznie i były pełne witamin i składników odżywczych.
Na podsumowanie realizacji programu, klasa V b wykonała prezentację  z której wynika, że właściwe odżywianie  i aktywność fizyczna warunkują prawidłowy rozwój i zdrowie człowieka.

Koordynator programu Małgorzata Rękas