foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Witamy na stronie internetowej Szkoły Podstawowej w Rudzie-Hucie

Szkoła Podstawowa

im. por. Zbigniewa Twardego ps. "Trzask" w Rudzie-Hucie

Kartka z kalendarza


Dzisiaj jest: 24 Kwiecień 2025    |    Imieniny: Aleks, Grzegorz, Aleksander

Czas

Kod QR na smartfon

Zeskanuj kod i przeglądaj stronę na smartfonie

Gazetka szkolna

Polecane strony

 

 

 

biblioteka

 

 

 

 

pajacyk

 

Statystyki

Odwiedza nas 60 gości oraz 0 użytkowników.

Licznik odwiedzin


1459201
Dziś
Wszystkie
2444
1459201

Twój numer IP: 18.216.237.210
2025-04-24 17:06

PROGRAM DLA SZKÓŁ - SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI DZIAŁAŃ EDUKACYJNYCH

W roku szkolnym 2023/2024 ,,Programem  dla szkół” było objętych  139  uczniów z klas I-V.  Wychowawcy realizowali  zadania edukacyjne, które miały na celu  zmianę nawyków żywieniowych dzieci poprzez  zwiększenia udziału owoców i warzyw, mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. Na zajęcia uczniowie  przynosili  ze swoich ogrodów owoce i warzywa, które były prezentowane w kącikach przyrodniczych. Poznały  różnego rodzaju owoce i warzywa, ich smak, wartości odżywcze oraz sposoby wykorzystywania do przygotowania zdrowych przekąsek.  Na warsztatach kulinarnych wykonali kolorowe smakołyki – warzywne ludziki, zajączki i myszki z warzyw i jajek, zdrowe kanapki, sałatkę z tuńczyka oraz kisili kapustę. Poznali metody przechowywania owoców i warzyw, czyli suszenie, wędzenie, kwaszenie, fermentację i zamrożenie. Dowiedzieli  się co to są produkty ekologiczne i jak je rozpoznać na podstawie filmiku edukacyjnego ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?" opracowanego przez Ministerstwo Rolnictwa. Na parapecie w klasie założyli hodowlę fasoli, ziół, a  także posieli rzodkiewkę. Wykonali  plakat promujące właściwe odżywianie i piramidy żywienia.  Tworzyli prace plastyczne: Moje drugie śniadanie, Moje ulubione warzywa i owoce. Wykonane prace były prezentowane  na tablicach szkolnych, miały promować właściwe  odżywianie i zachęcić uczniów do spożywania zdrowego jedzenia. Rozmawiali na temat: Czy wiesz co jesz? oraz próbowała odpowiedzieć na pytanie: Skąd się wzięło drugie śniadanie i dlaczego jest najważniejszym posiłkiem dnia? Uczestniczyli w pogadankach przeprowadzonych przez wychowawców i pielęgniarkę szkolną, podczas których  pogłębili swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, wiedzą jakie produkty szkodzą ich zdrowiu oraz których produktów powinno być jak najmniej w diecie, zdobyli informację na temat szkodliwości picia energetyków. Podczas zajęć  układali  jadłospis na cały dzień  zgodnie z zasadami zdrowe go żywienia. Wykonali  prezentację ,,Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?" Na podstawie której dowiedzieli się, że warzywa i owoce  stanowią bombę witaminowo - mineralną, są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, wspomagają pracę układu trawiennego, dbają o dobry nastrój, chronią przed chorobami, pomagają w nauce i koncentracji. Podczas realizacji zagadnień nauczyciela korzystali z dostępnych materiałów edukacyjnych,  filmików. Wykorzystywali zabawy dydaktyczne, quizy, piosenki i wiersz.
29 maja w szkole odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których przygotowano zdrowe śniadanie. W zajęciach uczestniczyli uczniowie z klas 0-III. Pod okiem nauczyciela i z pomocą rodziców zrobili zdrowe i kolorowe przekąski. Na stołach pojawiły się sałatki i szaszłyki owocowe, sałatki warzywne,  koktajl truskawkowy, kolorowe kanapki z warzywami, lemoniada, owocowe rożki i zwierzątka owocowo- warzywne. Śniadanko było smaczne i zdrowe, bogate w witaminy. Dostarczyło dzieciom energii na cały dzień.
Wszystkie realizowane zadania  uświadomiły dzieciom, że właściwe odżywianie i aktywność fizyczna warunkują prawidłowy rozwój człowieka.

Koordynator programu Małgorzata Rękas

Copyright © 2025 Szkoła Podstawowa w Rudzie-Hucie